BICOV  ȘTEFAN      
CABINET  DE  AVOCAT


Conducerea sub influenta alcooluluiSpre deosebire de alte state europene, unde exista o limita de toleranta in ce privește consumul de alcool la volan,  legislația românească nu permite consumul de alcool la volan.

            Exista doua situații in care se poate încadra un conducător auto care a consumat băuturi alcoolice:

                        1. Îmbibația alcoolica este sub 0.80g/l alcool pur in sânge;

       In acesta situație fapta este o contravenție si se sancționează cu amenda (de la 9 la 20 puncte-amendă) și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 zile.

       Cu alte cuvinte, daca aparatul etilotest indica o concentrație  sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau îmbibația alcoolica din sânge este sub 0.80g/l fapta nu constituie o infracțiune.

                        2. Îmbibația alcoolica depășește 0.80 g/l alcool pur in sânge .

            In măsura in care  aparatul etilotest indica o valoare de peste 0,4 mg alcool pur în aerul expirat,  recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei este obligatorie, iar conducătorul auto va fi condus la o unitate sanitara in vederea prelevării mostrelor  biologice. După prelevare, probele de sânge se transmit serviciului de medicina legala pentru stabilirea concentrației de alcool.

            Daca  îmbibația alcoolica depășește valoarea de 0.80 g/l alcool pur in sânge fapta este infracțiune si se pedepsește cu închisoare sau amenda penala.

            In ce privește permisul de conducere, acesta  va fi reținut pe toata durata cercetărilor pana la pronunțarea unei soluții.

            In funcție de soluția pronunțata de instanța de judecata, permisul de conducere va fi anulat sau nu.

            Trebuie precizat ca refuzul de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluție, întrucât fapta constituie infracțiune si se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amenda.

     

            Indiferent de situația in care  va încadrați este recomandat sa consultați un avocat pentru obținerea unui rezultat  corect în raport cu situația și interesul cauzei.

            Având in vedere ca in astfel de cauze  preocuparea principala clienților este permisul de conducere, cabinetul nostru poate analiza si identifica soluția optima pentru a se evita anularea permisului de conducere.

            Consultațiile juridice cu privire la  infracțiunile rutiere sunt gratuite.


 Servicii juridice

·       Consultanță juridică de specialitate gratuita ;

·       asistentă și/sau reprezentare în fata serviciului politiei rutiere, parchetului si instanței de judecata;

·       Redactarea ,depunerea si susținerea cererilor specifice.

 

Avocat Bicov Ștefan, tel. +40743686664, e-mail: stefan@avocats.ro