Bicov Ștefan
Nu există justiție adevărată fără avocat .
CABINET DE AVOCAT
______________________
 

Obţinerea actelor de stare civilă din România

 
 
CERTIFICAT DE CELIBAT/CUTUMA
     Cetatenii romani  carora le este solicitat sa probeze faptul ca nu sunt casatoriti, se pot adresa serviciului de Stare Civila, din localitatea unde s-a inregistrat nasterea, pentru eliberarea unei dovezi in acest sens.
     Cererea de eliberare a certificatelor se poate face in nume propriu sau prin imputernicit cu procura speciala, autentificata in tara, de un notar public, iar in strainatate, de misiunea diplomatica sau de oficiul consular al Romaniei din statul de resedinta sau intocmite de notarii publici straini si supralegalizate, conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961, la Tribunalul din localitatea de domiciliu din strainatate.
 
CERTIFICAT DE NAȘTERE
     Cererile pentru eliberarea certificatelor de nastere  vor putea fi primite  de oficiile de stare civila, din localitatea unde s-a inregistrat nasterea.
     Cererea de eliberare a certificatelor se poate face in nume propriu sau prin imputernicit cu procura speciala,autentificata in tara, de un notar public, iar in strainatate, de misiunea diplomatica sau de oficiul consular al Romaniei din statul de resedinta sau intocmite de notarii publici straini si supralegalizate, conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961, la Tribunalul din localitatea de domiciliu din strainatate.
     Pentru preschimbarea vechiului certificat de nastere intr-un certificat de nastere european pe langa procura speciala este necesar sa fie transmis si vechiul certificat in original.

CERTIFICAT DE CĂSĂTORIE
     Cererile pentru eliberarea duplicatelor dupa certificatele de casatorie (necesare pentru inregistrarea actiunii de divort) , dar si a celor purtand mentiunea "desfacut casatoria"(necesare si solicitate de pentru o noua casatorie),  vor putea fi primite  de oficiile de stare civila, din localitatea unde s-a incheiat casatoria.
    Cererea de eliberare a certificatelor se poate face in nume propriu sau prin imputernicit cu procura speciala, autentificata in tara, de un notar public, iar in strainatate, de misiunea diplomatica sau de oficiul consular al Romaniei din statul de resedinta.
 
CERTIFICAT DE ATESTARE A DOMICILIULUI SI A CETATENIEI ROMANE
     Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date elibereaza certificate de atestare a domiciliului si a cetateniei române, care urmeaza sa fie folosite în strainatate, în scopul valorificarii unor drepturi sau al apararii intereselor cetatenilor români.
     Cererile pentru eliberarea acestor certificate vor putea fi primite atât de Serviciile Publice Comunitare de Evidenta a Persoanelor, cât si de oficiile de stare civila, însotite de dovada achitarii taxelor si copia actului de identitate al persoanei care solicita eliberarea acestui document.
     Cererea de eliberare a certificatelor se poate face în nume propriu sau prin împuternicit cu procura speciala, autentificata în tara, de un notar public, iar în strainatate, de misiunea diplomatica sau de oficiul consular al României din statul de resedinta.


 
 
Avocat BICOV STEFAN,  Baroul Tulcea, Tel: +4 0743 686 664, e-mail: stefan@avocats.ro